Det polska köket
Några delikatesser hämtade från kunskapens källa (Wikipedia):
Barszcz - rödbetssoppa, äts ofta med surgrädde
Żurek - en soppa av syrat mjöl, ibland med rökta korvbitar eller halvor av kokta ägg
Czarnina - en soppa på höns- eller ankbuljongblod
Flaki - en kryddig soppa med torkade strimlor av komage med mejram, konsistens som bläckfisk
Golonka - en polsk variant av fläsklägg
Bigos - en rätt på surkål och alla möjliga blandade kött- och korvbitar
Kiszka - en blodkorv som äts med kokt surkål
Gulasz - en ungersk gulasch som anpassats till polsk smak
Pierogi - kokta och fyllda med frukt, bär, svamp eller kött, äts med surgrädde
Knedle - potatisdegsbollar oftast fyllda med bär eller frukt, äts med surgrädde
Hadetbrahej!
Barszcz - rödbetssoppa, äts ofta med surgrädde
Żurek - en soppa av syrat mjöl, ibland med rökta korvbitar eller halvor av kokta ägg
Czarnina - en soppa på höns- eller ankbuljongblod
Flaki - en kryddig soppa med torkade strimlor av komage med mejram, konsistens som bläckfisk
Golonka - en polsk variant av fläsklägg
Bigos - en rätt på surkål och alla möjliga blandade kött- och korvbitar
Kiszka - en blodkorv som äts med kokt surkål
Gulasz - en ungersk gulasch som anpassats till polsk smak
Pierogi - kokta och fyllda med frukt, bär, svamp eller kött, äts med surgrädde
Knedle - potatisdegsbollar oftast fyllda med bär eller frukt, äts med surgrädde
Hadetbrahej!
Kommentarer
Trackback