Dimma över stan

Följande inlägg skrivs under viss påverkan, dock inte värre än att en gasspis kan hanteras. Jag har precis kommit hem efter att ha suttit ca 3,5 h på en irländsk pub med en polsk tjej med en helt fantastisk livshistoria. Jag har fått veta följande:

* Alla polska politiker är idioter
* Polen har en problematisk relation med Ryssland
* Kärleksrelationer är lika komplicerade var i världen man än bor
* Inget normalt land anklagar en teletubbie för att vara homosexuell
* Man säger "Dziękuję Pano" men "Przepraszam Pana". Varför vet jag dock inte.

Jag kan tala om att efter tre öl pratade jag flytande polska, tyvärr sa mitt sällskap "I don't understand aaanything".

Hadetbraheeejochgonatt

Gettosushi

Idag satt jag en stund i vårsolen. För det har  blivit vår i Warszawa. Att det var jättemycket snö när jag vaknade i går morse har varit svårt att tänka sig idag. I prognosen för nästa vecka är det sol och åter sol. Så jag satt på en låg tegelmur i norra delen av det gamla gettot och åt sushi, inte så långt från Władek Szpilmans grav. Livet är märkligt.

Hadetbrahej

Operation: synagoga

Efter en milslång vandring för att med mamma och pappa finna resterna av muren (vi gick först till en adress, konstaterade att det var fel, gick till en annan och konstaterade att den första varit rätt) gjordes några trötta försök att finna den enda synagogan som överlevt kriget. Enligt pappas GPS skulle den ligga i vänstra delen av kulturpalatset och enligt kartan på en gata som inte stämde med adressen i guideboken. Vi hade precis gett upp när vi svängde runt en hörna och glatt upptäckte att vi gått rakt på den. Fulla av högaktning gick vi in och såg oss omkring, först tysta av stämningen som denna speciella plats ingav. Sedan sa mamma: "Amen det här kan ju inte va en synagoga med Jesus överallt!". Nä. Vi gick ut på trappan igen och där stod påven, som staty alltså, och i handen höll han ett krusifix. Minsann. Vi gick till Hard rock Café i stället.

Här har ni påven. Stäcker han sig efter det nya moderna Warszawa eller värjer han sig mot det?


image41



Hadetbrahej

Post besökum

Jag ber om ursäkt över den dåliga uppdateringen, mina första besökare (mamma och pappa) har varit här och det har varit så mycket promenerande att stunderna hemma har krävt absolut vila, jag lovar bättring. Besöket innebar många roliga, trevliga och intressanta upplevelser, bland annat såg vi rester av gettomuren, en mycket speciell känsla. Eftersom det var påskhelg var mycket stängt men vi fick chansen att verkligen uppleva de polska påskcermonierna. Påsken är tydligen den största högtiden här, mycket större än jul. Vi såg överfulla högmässor, biktande gamla damer, knäböjande kyrkobesökare och välsignelse av mat som tagits till kyrkan av familjerna, både män, kvinnor, barn och ungdomar.

På annandag påsk slänger man av tradition vatten på varandra på stan, något vi dock slapp uppleva. Jag tror att det ruggiga vädret gjorde folk mindre angelägna att följa denna tradition just i år. I stället bjöds vi på en helt fantastiskt god och trevlig middag hos Gabi och hennes familj. Som pappa sa, det är en speciell glädje i att möta trevliga och gästvänliga människor, var i världen man än möter dem. Samtalsämnena handlade om allt ifrån Mat-Tinas äppelkaka till varför många polacker tycker att ryssarna var värre än tyskarna under WW2.

Vi var även uppe i kulturpalatset som "skänktes" till Warszawa-borna av Stalin men som mest ses som en gammal symbol för det kommunistiska förtrycket. Jag kunde i alla fall se mitt hus där uppifrån. Åt andra hållet breder skyskraporna och kontorskomplexen ut sig med en skyline som mer påminner om USA än Polen. Och fler är på väg, den ena med mer originell design än den andra.


image46

Hadetbrahej!

Långfredag

Ja idag är det långfredagen vilken konstigt nog verkar vara en vanlig bizznizdag här i stan, konstigt eftersom påsken är en mycket viktig polsk högtid. Jag har lyckats registrera mig på två spännande kurser varav en går på måndagar och när jag ville försäkra mig om att det inte var någon lektion på måndag kändes det nästan som om jag hade förolämpat alla polska religionsfirare. Jag fick ett mail där det stod att "Of course the is no class... major Polish holiday... everything is closed...". Jag kände mig tvungen att ursäkta mig och skylla på min utländska härkomst, det verkade okej.

I morgon kommer mamma och pappa vilket ska bli jätteroligt! Jag kan bara hoppas att regnet behagar hålla uppe lite så att det blir möjligt att promenera omkring.

Här ser ni dagen till ära Jesus på korset i en något konstrasterad kontext.


image48


Hadetbrahej och smacznego jajka!

Katyn

Angående mitt vätskeintag; jag förstod inte att det var alldeles för lite, jag lovar att skärpa mig och återkomma med resultat, jag sippar faktiskt på vatten i skrivande stund.

Jag trodde idag att jag var inne i den kyrka jag tidigare nämnt men det visade sig när jag gick ut att jag hade tagit fel kyrka. Det är så här, det finns så fasligt många kyrkor att man måste se upp (bokstavligen) om det är någon särskild man letar efter. Nu gjorde det mig iofs ingenting eftersom de flesta kyrkor är angenämna och så även denna. Det som däremot var märkligt och en helt ny upplevelse för mig var att det luktade starkt av surkål inne i kyrkan.

I morgon visas filmen Katyń i skolan. För er som inte vet är det en ny (oscarsnominerad) film av Andrzej Wajda som handlar om massakern i Katyń, ett skogsområde i Ryssland, våren år 1940. På order av Stalin mördades över 4000 polska officerare (bland andra Wajdas egen pappa) i denna skog. Under samma period skedde liknande massmord på andra orter och sammanlagt mördades över 20 000 officerare. Inte förrän under Gorbatjovs ledning slutade Sovjet att förneka sin skuld i händelserna. I och med Wajdas film har gamla sår rivits upp igen och filmen har vållat mycket debatt. I stan kan man se flera minnesmärken över massakern i Katyń, ett av de större finns i mitt kvarter.

Hadetbragonatt

H2O och sånt

En annan grej. Jag har druckit ca 6 liter vatten på två veckor, vilket innebär 3 liter i veckan, vilket i sin tur innebär 0,44 liter om dagen. Lägger man till 1 liter cola light, 2 liter jos och några öl snittar jag ungefär på 0,92 liter vätska om dagen*. Tänk vad man lär sig om sig själv när man åker utomlands och förvisas till flaskvatten!

*borstj i buljongform som dricks till exempelvis piroger är inte inräknat eftersom det trots allt är kryddat och uppvärmt och därför trots sin dryckeskaraktär måste räknas som del i en måltid.

Hadetbrahej

På G

Jag vill verkligen tacka alla er som läser och kommenterar, vare sig det är här på bloggen eller till mig personligen, det uppskattas mycket. Jag önskar jag hade ännu mer spännande bilder att visa er men eftersom vädret sedan jag kom hit mest har inneburit någon form av nederbörd har mina strapatser varit något begränsade. Jag vågar lova mer av staden framöver, våren måste helt enkelt vara påväg för min vinterjacka har gått sönder och det känns inte lönt att köpa en ny.

Tänkte berätta om vad en trevlig dag här hittills kan innebära:

- Frukost och P1
- Skola (vissa dagar). Håller utöver språkkursen på att försöka få in mig själv på på kurs i Polens historia.
- Sociala kontakter. Jag jobbar på utökning av lokala sådana, är glad för Gabi. Annars skype och mailande.
- Upptäcksfärder. Här finns ett oändligt antal vackra kyrkor, museer, parker och monument. Mycket att fota.
- Handla mat. Hittills varje gång en övervägande förvirrande (men spännande) upplevelse.
- Läsning av svenska webtidningar. Konstig känsla att inte vara "där".
- Kamp med gasspisen (som undantagslöst vinns av spisen, jag bränner fingrarna varje gång).
- Enkla konversationer på stan på polska (tex fråga om vägen) som lämnar en triumferande känsla av att kunna.
- Plugg. Polska glosor, övningar på nätet eller funderingar på uppsatsen.
- Mera P1 (troligen Lantz eller Nordegren) . Eller kanske en film. Möjligen Andra Avenyn om datorn orkar.

Ja, alltså, jag ska ju hitta mig själv här i Warszawa, göra min egen inre resa parallellt med den yttre, testa gränser och alltdetdärnivet, ja helt enkelt som mamma uttryckte det; erövra världen och mina rädslor. Vill att ni ska veta att jag är på gång. Jesbox.

Och ständigt skuggas jag av frågan; stängde jag av gasen?


Hadetbrahej!

Jutro do szkoly

Ja, i morgon börjar skolan. Jag har packat min färgglada ryggsäck, lagt alla luktsuddigum till rätta i mitt pennskrin och valt ut matchande kläder. Kommer jag förstå något? Kommer jag få några kompisar?

Min lunch idag (pasta + stekt svamp och paprika) spred en doft som fick mig att tänka på den årliga vårbrasan efter mammas och pappas rensning i trädgården, visserligen ett angenämt minne men lite oroväckande för min matlagning... Min köksutrustning är helt enkelt inte den bästa; emaljerade grytor á la Kockum och en stekpanna i någon form av blank metall. Ser fram emot de kompletteringar mamma och pappa kommer med på lördag. Jättesnälla Gabi ska låna mig kuddar och filt till gästerna, vet inte vad jag skulle gjort annars faktiskt. Har för övrigt fått låna en handdammsugare också och när man har heltäckningsmatta i köket med bara en liten borste till hjälp är det guld värt.

Det tycks mig som om de grå betonghus från kommunisttiden som fräschas upp överkompenseras med färg. Såhär kan det se ut när ett hus i mängden har fått den äran:


image42


Hadetbrahej!


Melodifestivalsucker

"Vad skönt att slippa vara i Sverige under melodifestivaltramset!"

Så har jag sagt, ändå sitter jag här nu och förbannar den hackiga bilden på web-tvn som gör att jag måste nöja med direktsändning i P4. Känner mig för första gången här lite ensam, inte så farligt men sällskap hade varit trevligt. Ensamhet kommer dock inte att bli något större problem under min tid här med tanke på alla besök och jag räknar med att lära känna lite folk i skolan också. Och så har jag ju Gabi här vilket är väldigt trevligt, hon har mycket intressant att berätta om såväl kulturella som politiska polska fenomen.

Var på Arkadia idag och handlade lite i mataffären som finns där, det var mer eller mindre kaos, proppfullt med folk som körde sina vagnar kors och tvärs eller stod stilla och provsmakade något så att alla andra fick knöla sig förbi bäst de kunde, folk som snubblade över tomma kartonger i gångarna medan de pratade i mobiltelefon eller ropade på någon i andra ändan av gången, doften av surkål som hängde över spannarna i mitten av butiken och som blandades med doften av fiskavdelningen bredvid, butiksarbetarna som körde runt med mobila golvtvättarmaskiner... 

Att handla är alltså ett äventyr i sig när man är en språklig och kulturell outsider. Kassorna i butiken påminner om Lidls kassor med den skillnaden att det inte finns mycket band före kassan heller, alltså inte mycket plats alls att lägga varorna på. Triumfen över den enkla konversationen jag lyckas med över kassapparaten dalar så fort jag får en fråga som inte är skolboksinövad och jag måste le urskuldande och säga mitt "przepraszam, nie rozumiem (ursäkta jag förstår inte)".

Det finns en fin liten kyrka runt hörnet som var scen för många slag under Warszawa-upproret, jag tänkte gå dit i morgon och se om någonting av det som hände finns kvar i väggarna.

Hadetbrahej

Pierogi

Sa för en stund sedan hejdå till Gabi efter en jättetrevlig kväll med ytterligare intressanta diskussioner och upptäckten av ett jättemysigt pirogi-hak på min gata där jag fick piroger i alla regnbågens färger och Gabi åt chokladpiroger (vilket inte alls var så dumt). Tydligen har stället varit recenserat i Sydsvenskan som det ställe man ska gå till i Warszawa om man vill ha riktigt goda polska piroger. Ni som kommer och hälsar på kan räkna med ett besök där.

Annars har min skolsituation förändrats något. Igår kom ytterligare ett avslag för stipendium till min uppsats vilket gjorde mig så destruktiv till sinnes att jag satte mig i mitt vackra fönster (se bild) och rökte en Vogue lila. Efter lite pepptalk från mina nära och några konkreta lösningsförslag kändes det dock bättre. Idag gick jag till skolan för tredje dagen, fast besluten om att denna gång lyckas registrera mig. När jag hämtade mitt ID som imponerande nog var fixat inom ett dygn fick jag oväntat sällskap till Polonicum av den administrativa ID-damen. Vips hade hon satt in mig på en helt annan kurs än den jag hade tänkt, en som redan startat och som är för just Erasmus-studenter. Min första lektion är alltså på tisdag i stället för om två veckor. När jag nämnde något om polska children's books så halade damen dessutom fram ett par sådana ur sitt skrivbord. Återigen är jag rörd över mänsklig hjälpsamhet, hon kanske bara gjorde sitt jobb men jag vägrar låta ett sådant faktum stå i vägen för min rörelse.

Min dator är full av stänk från rödbetssoppa. Är det ett tecken på acklimatisering?


image40


Hadetbrahej!

Babysteps

Var för andra gången på skolan för att fixa student-ID och registrera mig på Polonicum. Denna gången lyckades jag med det ena, jag ska gå och hämta mitt student-ID i morgon. Anledningen till att jag inte hittade kontoret igår var att min mentor sagt att det låg på andra våningen, dock är det så i Polen att bottenvåningen inte är en våning så andra våningen ligger på tredje våningen, jag mindes plötsligt att Pani Malgorzata informerade mig om detta när jag anlände och hittade därmed kontoret. Polonicum fick jag maila när jag hade tagit mig hem i regn och blåst så rasande att mitt paraply gick sönder. Jag hade lovat att åka upp i kulturpalatset men det får bli en annan dag, i stället har jag kurat ihop mig i min indiska filt, gjort en stor kopp kaffe och knarkat Sound of Music. Det har varit ganska mycket regn de senaste dagarna och verkar inte lätta på ett tag men jag får väl ge mig ut mellan skurarna, ska kolla in ett pirogställe på min gata som jag och Gabi tänkte besöka i morgon. Jag har nu även införskaffat Inka, ett kaffesubstitut som började tillverkas på 70-talet eftersom kaffe bland mycket annat var en bristvara under kommunisttiden. Har kommit fram till att det med fördel dricks med mjölk och då är riktigt gott. AnnaBegins skulle beskriva fenomenet Inkamedmjölk.


image36


Hadetbrahej!

Warszawa ma wszystko

Warszawa är en blandning av allt; vackra palats, grå betonghus från kommunisttiden, vackra parker, skrikiga reklamskyltar, gamla byggnader (som dock i de flesta fall är rekonstruktioner), lugna parker, trafikkaos, små kyrkor, jättelika skyskrapor, förfallna hus, nybygge och mycket mer. Den psykiska störning jag närmast skulle förknippa Warszawa med är borderline som bland annat berskrivs som en störning med symptomen instabilitet, impulsivitet och sårbarhet. Instabiliteten kommer delvis av den saliga blandingen av allting, impulsiviteten av det faktum att det är en stad med puls och vilja, sårbarheten i den unga åldern som demokratisk huvudstad. Mycket av det ena och ännu mer av det andra. Jag vet inte varför jag associerar till en psykisk störning men det känns rätt, kanske en yrkesskada. Förutom dessa stämningar finns det även en stor stolthet i stan, den stolthet som kan återfinnas i hela Polen. Denna stolthet märks på minnesmärken, monument och blomsterutsmyckningar och jag undrar om den inte till och med färdas  med avgaserna för på något sätt kan man andas den.










Hadetbracześć!


Genusfrågor och gamla torg

Några dagar har nu gått och jag är fortfarande mitt uppe i acklimatiseringsprocessen, eller jag har snarare klivit ur den första förvirringen och precis påbörjat acklimatiseringen. Jag är evigt tacksam över den guidning jag fått av min nya kompis, fick hjälp med både storhandel och polskt telefonkort. Dessutom hade vi intressanta diskussioner om den polska kulturen, med den internationella kvinnodagen i antågande främst genusrelaterade frågor. I min enfald hade jag en tanke om att internationella kvinnodagen kanske inte skulle få så mycket uppmärksamhet i Polen med tanke på att jämställdhetsdebatten inte kommit på långa vägar så långt som i Sverige, men oj så fel jag hade, det handlar bara om en annan slags uppmärksamhet. Den 8:e mars kunde man se ungefär en blomma för varje kvinna på stan. Enligt min nya kompis som bor här permanent är det inte ovanligt att alla män tar med sig blommor till kvinnorna på sin arbetsplats just denna dag. Av olika anledningar har jämställdhetsdiskussionen gått varm för mig på senare tid och jag försöker fortfarande komma underfund med vissa saker. Är alla könsrelaterade traditioner av ondo? Är en öppnad dörr eller en buren väska en vacker gest som får konsekvensen att kvinnan uppfattas som det svagare könet eller är det bara vad det är? Hur stark är kopplingen mellan den burna väskan och löneskillnaderna? Finns det en koppling? Det är i alla fall intressanta skillnader; medan svensken sitter i STVs morgonsoffa och diskuterar för- och nackdelar med könskvotering är polacken ute och köper blommor.

I övrigt bjuder jag på ett kärt återseende, gamla torget i Poznań.


image16


Hadetbrahej

Da hood

Tänkte bjuda på en kort presentation i bilder av ett område som ligger på 5-10 minuters promenadavstånd från mitt plejs, dvs gamla stan. Gamla stan förstördes under andra värdskriget tillsammans med över 80% av hela Warszawa. Efter kriget byggdes många byggnader i stan upp igen exakt som de såg ut före kriget, däribland omådet gamla stan. Uppbyggnaden har gjorts med en otrolig precision och man säger att polackerna i ren vilja har gjort byggnaderna äkta. Stare Miasto är trots sin faktiskta unga ålder med på Unescos världsarvslista.




Hadetbrahej!

Anteckningar från Wladislawa Andersa

På plats! Det första jag hörde i taxin från flygplatsen var ABBA, ett intressant soundtrack till den visuella upplevelsen av ett dimhöljt kulturpalats. Efter några inledande bambi-lika timmar med en mycket vänlig värdinna började bilden av mitt nuvarande hem formas. Jag tycker hemskt mycket om min lägenhet, några justeringar ska dock göras, den måste ju erövras spirituellt, kristinifieras. Mycket mer än en supermarket kallad Mini Europa har jag annars inte orkat upptäcka idag. I morgon blir det mer. Då kommer troligtvis bilder också tillsammans med underfundiga kommentarer.

Hadetbrahej

RSS 2.0