Det vackra Polen

Som en motvikt till bilden av det grå och blåsiga Polen (hur romantiskt det än må te sig för somliga) vill jag här kort presentera det estetiskt vackra Polen. Vi åker ofta till Prag för att få det bästa av Östeuropas skönhet men flera av de polska städerna är minst lika vackra och något mindre exploaterade. Mellan städerna finns åkrar. Om man tycker Skåne är platt ska man se de polska åkrarna, mil efter mil med majs och sädesslag. Vid vägkanterna säljs bär och svamp. Tyvärr säljs även annat som inne passar in i en text om det vackra Polen.

Huvudstaden Warszawa är visserligen som helhet snarare känd som en spännande än vacker stad med sin bitvis oigenomtänkta arkitektur, något som har sina förklaringar i den stora förödelsen under andra världskriget. Närmare 90 % av staden förstördes och den stora bostadsbristen efter kriget resulterade i snabba lösningar; betong (jfr det svenska miljonprojektet). Den vacka gamla staden byggdes dock upp precis som den hade sett ut tidigare och finns nu på UNESCOs världsarvslista.

Poznań, staden där Polen började. Här finns en av världens vackraste platser, det gamla marknadstorget Stary Rynek, omringat av fantastiska husfasader i alla möjliga färger och råkar man befinna sig på torget efter ett regnväder när färgerna blivit ännu mer intensiva finns goda möjligheter för estetisk eufori.

En stad där mycket av det gamla finns bevarat är Kraków, kulturhuvudstaden. Det var i denna stad jag stod och såg ut genom ett fönster och tänkte "I det här landet måste jag bo någon gång". Är man minsta lilla intresserad av arkitektur eller bara den känslomässiga effekten av en vacker byggnad kan man supa sig redlös på gotik och renässans.

På bilden ser ni taken på några av byggnaderna runt Stary Rynek.


image3

Hadetbrahej!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Du funderar inte på att bli guide kanske? En ny strålande karriär! Det vore väl nått? ;) Kram

2007-10-31 @ 18:05:10
Postat av: Josse

Nu blev jag duktigt sugen på att åka till Polen=)

2007-11-07 @ 11:26:08
URL: http://nilssonjosephine.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0